Transformacións recentes na estrutura agropecuaria española: a) A poboación rural, b) As explotacións agrarias, c) Técnicas e sistemas agrarios, d) Estrutura gandeira e e) Política Agrícola Común.
O espazo rural é o territorio non urbanizado da superficie terrestre. Tradicionalmente foi, case en exclusiva, un espazo agrario onde se desenvolvían as actividades agrícolas, gandeiras e forestais. Non obstante, desde a década de 1970, introducíronse outras actividades, como as residenciais, industriais, de servizos, recreativas e paisaxísticoconservacionistas. Como consecuencia, o espazo rural volveuse máis heteroxéneo e complexo.
O espazo rural é o territorio non urbanizado da superficie terrestre. Tradicionalmente foi, case en exclusiva, un espazo agrario onde se desenvolvían as actividades agrícolas, gandeiras e forestais. Non obstante, desde a década de 1970, introducíronse outras actividades, como as residenciais, industriais, de servizos, recreativas e paisaxísticoconservacionistas. Como consecuencia, o espazo rural volveuse máis heteroxéneo e complexo.
- a) A poboación rural
A poboación ocupada nas actividades agrarias é escasa, existen diferenzas territoriais entre as baixas cifras de poboación agraria de Madrid e do País Vasco, en torno ao 1%, e os valores máis altos de Estremadura, Murcia e Galicia, superiores ao 8%. Pola súa banda, o envellecemento rural é máis acusado nas comunidades do interior peninsular.
A causa principal foi o éxodo rural, entre 1960 e 1975. Despois, a crise económica desacelerou o éxodo rural e incrementou a actividade agraria a tempo parcial. As tendencias demográficas que se apuntan desde a década de 1990 son dobres:
- - Unha continuación do descenso demográfico e do envellecemento nas áreas rurais máis desfavorecidas ( crecemento natural negativo, a emigración, a xubilación ).
- - Certa recuperación e rexuvenecemento das áreas rurais máis dinámicas. Está relacionada co asentamento de inmigrantes, novas actividades en zonas rurais periurbanas e turísticas e coas subvencións europeas.
- b) As explotacións agrarias
- - Explotacións familiares moi pequenas e pouco rendibles.
- - Empresas agrarias, ben de particulares ben de sociedades ou cooperativas, que teñen maior dimensión, estanse modernizando e son rendibles.
- c) Técnicas e sistemas agrarios
- - Unha crecente especialización do territorio nos cultivos para os que teñen meiores condicións competitivas, abandonando o resto. A substitución do policultivo polo monocultivo.
- - Maior investimento de capital para incorporar maquinaria (tractores, colleitadoras, motores para rega, etc.), produtos químicos (fertilizantes, herbicidas, praguicidas, etc.) ou sementes seleccionadas e transxénicas, manipuladas xeneticamente.
- - Forte incremento da superficie en regadío, tamén provoca a sobreexplotación de certos acuíferos e crecentes conflitos pola auga.
- - Incorporación de novas técnicas de cultivo, como o enarenado ou cultivo baixo plástico.
- d) Estrutura gandeira
- - Aumento da súa importancia económica ante o crecente consumo dos seus produtos.
- - Unha modernización das explotacións.
- - Unha evolución das especies en función da súa rendibilidade.
- - Menor dependencia das condicións naturais, ao aumentar a importancia da gandaría estabulada.
- e) Política Agraria Común (PAC)
- - Escasa competitividade dunha parte dos produtos, que só poden ser rendibles para o agricultor grazas ás políticas de subvención e ao establecemento de prezos protexidos.
- - Progresivo despoboamento e envellecemento das áreas rurais españolas.
- - Redución dos empregos agrarios debido aos procesos de mecanización e o abandono de terras pouco produtivas.
- - Ingresos medios inferiores aos que obteñen os que traballan na industria ou nos servizos.
- - Crecentes impactos ambientais ao aumentar a demanda de o uso, ás veces excesivo, de agroquímicos que contaminan solos e acuíferos.
- - Establecemento de prezos de garantía para determinados produtos.
- - Esixencia de redución de superficie, ou cotas máximas de produción.
- - Apoio á forestación de terras agrícolas e á agricultura e gandería ecolóxicas.
- -Axudas para a modernización das explotacións e a incorporación de mozos agricultores.
- - Apoio á diversificación económica do mundo rural.
- - Axudas especiais para áreas de montaña e zonas desfavorecidas.
- - Absorbe parte importante do orzamento total comunitario, o que non corresponde ao peso relativo do sector.
- - Supón un proteccionismo do seu mercado interior, que frea as posibilidades de que países do Terceiro Mundo exporten a el os seus produtos, moitas veces máis baratos.
- - Como as axudas se vinculan ao tamaño da explotación, favorece unha partición moi desigual: só un 20% das exportacións repartiu o 80% das axudas.
No hay comentarios:
Publicar un comentario